Ett starkt stödsystem som hjälper Eva Lys att komma med på turnén

Den här månaden presenterar WTA-redaktionen ett urval av lovande namn att titta på 2023.

Sara Bejlek | Alexandra Eala | Alycia Parks | Linda Noskova | Eva Lys

Vid Porsche Tennis Grand Prix i april fick Eva Lys smaka på rampljuset – och det gjorde henne ännu mer ivrig.

Då var uppgången för den 20-årige ukrainskfödda tysken stadig men inte spektakulär. Rankad som nr 342, hade hon just lidit en förlust i ITF-kvalet föregående vecka. Lys hade aldrig slagit en topp 100-spelare eller spelat en match på tour-nivå – men det förändrades snabbt.

Genom att använda sitt kvalificerande jokerkort för att nå huvuddraget, drog hon av sig en första runda med en 5-7, 7-5, 7-5 vinst över Viktorija Golubic. Hans belöning? En dejt med världens nummer 1 Iga Swiatek, som sedan sammanställer en 37-spel lång segerserie.

“Det var galet”, sa Lys via Zoom från sin bas i Hamburg. “Jag hade aldrig haft en hel stadion med folk som hejat på mig tidigare. Det var lite euforiskt att spela på den arenan. [Against Swiatek]Jag kände att någon precis hade kastat mig i kallt vatten.

“Jag svettades innan jag ens kom in på banan. Jag hade så mycket respekt men det var en så fantastisk upplevelse, bara att se hur en spelare som vinner varje match spelar. Att veta att jag hade riktigt bra rallyn där jag var bäst spelare. Jag vann inte matchen, men jag fick definitivt poäng. Man måste börja någonstans! Och det gav mig tillräckligt med motivation för resten av året.

Stuttgart: Lys visar hjärtat och gör Golubic upprörd på 3 timmar på WTA-debuten

2022 Stuttgart

Det gjorde han faktiskt. Lys avslutade 2022 på nr 123 och avslutade sitt år med en fantastisk inomhussving där hon vann 13 av sina senaste 16 matcher. Dessa inkluderade en andra topp 50-seger, denna gång i Billie Jean King Cup-kvalmatchen mot Petra Martic – även om Lys nu var mindre förbryllad.

“Det är roligt, jag tittade inte på ställningen innan jag spelade mot Martic,” sa Lys. “Jag visste att hon var en mycket bra spelare, men jag visste inte hennes exakta ranking.”

Lys är ute efter att ta första poängen för Tyskland i den här Billie Jean King Cup-matchen, med lagkamrater inklusive goda vännen Jule Niemeier som jublar från sidan som ytterligare en höjdpunkt i karriären – och ytterligare en dos av motivation för att nå denna nivå konsekvent 2023.

Läs mer om vad som driver henne här.

Foto av Alexander Scheuber/Getty Images

Lys har inte bara uppfyllt, utan överträffat sina mål för 2022

Före 2022 var Lyss huvudfokus inte på resultat, det handlade bara om att hålla sig frisk.

“Förra året var fokus [of my preseason] Det handlade egentligen inte om tennis”, sa hon. “Det handlade mer om min kropp, för de senaste åren led jag alltid av små skador.”

Arbetet hon gjorde lönade sig. Lyss kropp höll i sig till 2022, och hon kunde slutföra de två milstolpar hon hade i åtanke: att nå topp 200 och ta sig till Grand Slam-kvalet för första gången. Det senare kom faktiskt ännu snabbare än hon hade förväntat sig.

“Jag siktade på US Open, för det var den sista och jag trodde inte att det skulle gå så fort”, sa hon. Som det råkar gjorde hon sin debut i Wimbledon-kvalet och nådde den sista omgången av US Open-kvalet.

Lys beskriver sig själv som en självsäker spelare, och det märktes när hon fick ännu mer kraft mot slutet av året.

“För mig, så fort jag är säker på mitt spel, spelar jag på en annan nivå. Det är vägen till att komma på banan och det spelar ingen roll vem som är på andra sidan, att veta,” Hej, jag kan slå den här spelaren, jag har den här nivån.’ Jag har mycket respekt för varje spelare, men i början av året var jag så hedrad att dela planen med några fantastiska topp 100-spelare.

“Jag jobbar mycket med min idrottspsykolog och en dag försökte jag bara gå på banan, inte se motståndaren och tro på mig själv. Efter att ha vunnit den första och sedan den andra matchen mot spelare från Topp 100 gav det mig så mycket förtroende för mitt spel. Jag kan dela planen med dessa spelare och komma överst.

“Men det är en stor skillnad mellan att tro att du ska vinna och att tro att du kan vinna. “Bör” är ett väldigt starkt ord. Du går aldrig in på banan och tänker så. För mig fungerar det inte att tänka att jag måste vinna spel. Jag vet bara att det finns en stor möjlighet att jag kan göra det.”

Lys äldre syster var också en professionell spelare och var avgörande för hennes utveckling

Tennis är något av en familjeangelägenhet för Lys. Hans far och tränare, Vladimir, spelade Davis Cup för Ukraina. Hennes äldre syster, Lisa Matviyenko, tävlade i ITF World Tennis Tour och nådde sin topp som nr 420 2018. Deras yngre syster, Isabella, 7, spelar också och följer ibland med Lys till turneringar.

Eva och Lisas början i tennis är resultatet av en välbekant invandrarhistoria. Deras mamma Marias ukrainska juristexamen erkändes inte i Tyskland när familjen kom 2003, så hon var tvungen att studera om för sina kvalifikationer samtidigt som hon lärde sig ett nytt språk. Därför var Vladimir – som redan hade jobb som tennistränare – ansvarig för skolkörningarna.

“Under andra halvan av dagen jobbade han, så han tog ut oss och vi växte i princip på planen,” sa Lys. “Mycket snabbt insåg vi båda att vi inte var rädda för den här sporten.”

Matviyenko avslutade sin tenniskarriär förra året för att fokusera på sina egna juridikstudier, men Lys – som reste med henne när hon arbetade sig igenom ITF W15s i Antalya – lärde sig av “hennes varje steg”.

“Medan hon spelade observerade jag bara. Titta på bra saker på turnén, lära mig om de misstag man kan göra. Hon är bokstavligen en av anledningarna till att jag spelar så bra som jag är nu.

“Särskilt under uppväxten hade hon mycket inflytande. Det var faktiskt hon som sa till mig,” Eva, du kommer att förlora varje vecka. Du måste lära dig att förlora, annars kommer det att bli ganska svårt för honom. Att lära sig att hantera dina förluster är viktigare än att fira och vara exalterad över dina vinster. Det fastnade verkligen för mig.”

När hon växte upp uppmuntrade Lys föräldrar henne att ha en reservplan för skolan. Det är inte längre hennes mål, men inspiration från en annan familjemedlem är något hon tänker på. Lys farbror, Ivan Berezenko, driver en traumaklinik i Kiev och efter den ryska invasionen av Ukraina i år skrev hon i sociala medier om sin stolthet över sitt arbete.

“Han mår bra, skulle jag säga, fysiskt”, sa hon. “Han jobbar fortfarande där och det händer inte så mycket nu, tack och lov. Hela situationen har blivit lugnare i det området. Men det var länge sedan jag såg honom. Det är roligt, han erbjöd sig alltid att åka till sjukhuset och han skulle visa mig runt. Jag är ganska ledsen att jag aldrig gjorde det, men jag hoppas verkligen att få se honom snart igen, och jag kommer definitivt att ta det här tillfället.

“Jag har alltid varit väldigt intresserad av medicin – biologi var ett av mina bästa ämnen. Och jag har också träffat människor på idrottssidan som får mig att tro att jag skulle kunna göra det och även stanna i en riktning. Jag har så många dörrar öppningar – men just nu fokuserar jag på den enda dörren jag går igenom.”

Lys trivs med den sociala aspekten av turen

Ta en titt på Lys sociala medier och en sak sticker ut: antalet kollegor som stöttar och skojar med henne i kommentarerna, från äldre landsmän som Andrea Petkovic till juniora jämnåriga Clara Tauson och Robin Montgomery.

“Jag älskar att få energi från människor och jag älskar att återuppliva,” sa Lys.

“Alla dessa spelare, du ser dem varje vecka, du växer med dem. Alla tränar och jobbar hårt. Det är definitivt stor konkurrens, det är väldigt viktigt, men utanför planen har vi alla samma mål – så varför inte försöka hjälpa var och en annat för att göra saker lite enklare? Jag hittade några riktigt roliga och fantastiska människor på turnén, så jag njuter verkligen av min tid.

Samtidigt hjälper ett starkt nätverk av icke-tennisvänner till att hålla henne jordad.

“Jag kommer att få ett psykiskt sammanbrott för att ta reda på varför min forehand inte kan hitta domstolen. Sedan ringer en vän till mig, som studerar i Wien, och hon såg den sötaste hunden jag någonsin sett på gatan. Det finns dessa små ögonblick där du inser, hej, det finns så mycket mer lycka där än bara din dåliga träning eller turnering.”

Men det tröttsamma proffslivet i tennis gör att Lys sällan blir galen när hon umgås med dem. Hon har precis kommit tillbaka från semester med vänner i Spanien, och fokus låg starkt på avkoppling.

“Jag trodde att vi skulle göra så många saker. Men i slutet av dagen lagade vi bara mat hemma och tittade på film och somnade på soffan.”

Lys, vars specialitet är pasta med tryffel, ser därför fram emot att göra sin debut på ett stopp på Hologic WTA Tour, speciellt nästa år.

“Rom, för pasta! Jag kan inte vänta.”

Leave a Comment