“Jag är alltid den sista som står”

“JagDet är sen kväll på en förstörd hemmafest, och jag har vunnit priset! Jake Shears förklarar entusiastiskt under visningen NME det slående omslaget till hans kommande album ‘Last Man Dancing’, där han avbildas triumferande med en trofé i höjden medan han omges av glittrande utbrott av högljutt rave.

Föregångare Syster Sax pratar med oss ​​via Zoom från hans – tack och lov intakt – hem i London, där han har bott de senaste åtta månaderna efter att ha flyttat från New Orleans för att komma närmare sitt nya märke, Fascination (“Jag tog med min hund Toby, den här som verkligen jordade mig här. Han är 15 och han gör ett framträdande på skivomslaget”). Innan hon hittade sitt eget hem slutade Shears bo hos Fender själv som en mångårig medarbetare och vän Elton Johnfrån Holland Park-residenset. “Det var bara vi två i det huset och det kändes som en konstig sitcom eller något”, skrattar han. Det udda paret att installera. “[Fender’s] en så trevlig kille och otroligt begåvad.

Som Shears förklarar det är “Last Man Dancing” besläktad med den ultimata housepartyn och motsatsen till hans reflekterande självbetitlade solodebut 2018, som skrevs efter hennes förödande uppbrott med sin partner sedan 11 år, regissören Chris Moukarbel. “Det är roligt eftersom mitt förra album var så personligt och mitt hjärta var på hylsan, och nu finns det inget sentimentalt med det här. Ingenting! Det är den första skivan jag har gjort där det inte finns några ballader på den. Det finns inget kallt.

Med tillverkningen av buller från pojkar och Vaughn Oliver (ansvarig för Lags ‘Big Energy’), är den istället inspirerad av de livliga, “glada” fester som Shears brukade ägna till sin boning i New Orleans, som började med sing-song pophits och kulminerade i nedskärningar. djupare house och tech han hade vända mellan 04:00 och 06:00. “Jag har ett dansgolv och jag är värd för improviserade dansfester som lockar alla typer av människor”, tillägger han. “Min David Bowie altaret lyser, rökelsen börjar brinna och alla går dit hela natten.

“Last Man Dancing” är uppdelad i två distinkta delar. Den öppnar med George Moroder-som “disco-fantasien” i “Too Much Music”, som låter som förnyade vintage Scissor Sisters för 2023 och kommer med en filmisk video som nickar till Quentin Tarantino och Coen Brothers. Det är en av sex “straight poplåtar” på den 12-spåriga LP-skivan innan den sedan svänger in i en destillation av Shears långvariga kärlek till nattlivshedonism, och tar upp ämnet på ett sätt som han inte har gjort sedan Scissor Sisters-kultens 2010 nighttime playground-album ‘Nattarbete’.

“Den andra halvan är ett stort stycke som hänger ihop: alla låtarna följer varandra och det ökar i intensitet”, strålar den 44-årige spelaren. “Det blir väldigt klubbigt och psykedeliskt. Jag har alltid gjort saker som man kan spela på en fest, men jag har aldrig gjort något som jag skulle kunna gå ut vid 01:00 om jag var DJ på en klubb. En av mina favoritsaker som Scissors någonsin gjorde var andra halvan av “Night Work”, och jag ville göra något ännu starkare än så.

Det är tydligt att Shears är mest stolt över just denna aspekt av skivan, som delvis skrevs med Boys Noize i Lissabon och testades på DJ-set och hans legendariska housepartyn. “Det skärpte verkligen min Spidey-Sense om vad som fungerade. Att få tag på Alex [Ridha, AKA Boys Noize] och jag tillsammans sitter vi och lyssnar på den taskigaste musiken vi kan få tag på. Han har alltid galna saker som spelar mig – även jag klämmer på mina pärlor när jag lyssnar på honom för det är så galet smutsig!utbrister han. “Det fick mig att bli exalterad över att göra ett riktigt klubbrekord.” Onödigt att säga att Elton “älskar det”, medan kanadensisk dans inte gör det Tre (som Shears har spelat in ett antal spår med genom åren) sa till Shears “han var stolt över mig för att jag kommit så här långt”.

Varje bra fest behöver en gyllene gästlista, och Shears har samlat ihop en grupp VIP-vänner för denna skiva, inklusive Amber Martin och Le Chev. Kylie Minoguesom han har arbetat med regelbundet sedan hon gjorde en nummer två-hit med den utsökta “I Believe In You” 2004, dyker upp på “Voices”, som Shears beskriver som en frodig, sexig poplåt med DNA från Depeche Mode och george michael. “[Minogue] en siren spelar där, poetiskt kallar dig i sömnen”, förklarar han. “Hon är ungefär som en sockerplommonäla.”

“Doser” innehåller samtidigt rebound-drottningen Större Freediamedan “Radio Eyes” ser en vinnare av flera Oscars Jane Fonda Följ i Sir Ian McKellens fotspår genom att medverka på ett spår skrivet av Shears (han parade Gandalf med extatisk disco på 2010:s “Invisible Light”). Fonda var en barndomshjälte från Shears, vars mamma insåg att han var homosexuell före honom på grund av hans hängivenhet för sina träningsvideor på läger. “Allt jag ville se var en Betamax-dupe av 9 till 5 och Jane Fondas träning“, skrattar han. “Du måste veta att ditt barn är gay när din femåring tittar på träningsvideor!” De blev senare vänner och samarbetade i en kortfilm i Pedro Almodóvar-stil 2013.

När han gjorde “Radio Eyes” insåg han att han behövde något liknande i låten. “Så jag tittade på några råa bilder av filmen och kontaktade [Fonda]”Hej, jag lägger in det i låten”, mindes Shears. “Hon svarade entusiastiskt: “Sätt igång!” Det är ett stjärnögonblick som bygger upp som en virvel i ett technospår; det är ett instrument tills Jane kommer och håller ett tal. Det är superepiskt.

Fonda är inte den enda legenden som ger en monolog på skivan, som en tv-intervju från 1970-talet med Iggy Pop är också samplade på albumets pompösa denouement, “Diamonds Don’t Burn”. “Jag hoppades verkligen på det [Pop] ville inte vägra mig och var glad när han gillade henne”, säger Shears. “Det låter som en explosiv James Bond-låt via U2s ‘Zooropa’. Det är som sluttexterna på skivan.

Konstverk av Jake Shears för “Last Man Dancing”

ONär Shears går framåt med ny musik skymtar anmärkningsvärda årsdagar i backspegeln: nästa år kommer det till exempel att vara 20 år sedan det brittiska släppet av Scissor Sisters självbetitlade debutalbum. Även om gruppen har haft uppehåll sedan släppet 2012 “Magic Hour”det är kanske lätt att underskatta hur transgressiv gruppen var i Storbritannien tidigaredrag Race era queering mainstream, som en femhövdad trojansk häst för homosexuella rättigheter. Anlände samma månad som Franz FerdinandScissor Sisters öppningssalva låg i spetsen för art-rock-revivalen, som förde tillbaka färg, stil, kön och könssuddighet till listorna.

New Yorkers skiva från 2004 flyttade flest exemplar det året – och rankas fortfarande som det 12:e mest sålda debutalbumet genom tiderna – och gjordes på sina egna villkor. De smugglade in texter om den skadliga effekten av crystal meth på gaycommunityt och bakrumspojkar till låtar som din mormor kunde nynna, och i Shears hade du en född popstjärna som åkte både i gångarna och i utkanten av Tesco. Det kan överstiga NME Cool Lister One Minute och leverera hälsosam måltid BRIT framförande av ‘Take Your Mama’ med Muppets a la Jim Henson nästa, samtidigt som du fortfarande har tid att posera naken för tidens höjdpunkt Slutet tidskrift. Under Scissor Sisters regeringstid kändes det som att outsiderna formade mainstreamen, med Shears a Pied Piper med poppers.

“Det var en magisk, förtrollande tid, och vilken upplevelse”, minns Shears, nästan två decennier senare, med synlig tacksamhet. “Det har inte alltid varit lätt, men jag värnar om de stunderna. Det var så speciellt. Jag tänker tillbaka på mitt yngre jag och jag var riktigt hård mot mig själv i tjugoårsåldern. Jag tänker tillbaka på den ungen och försöker ge honom en klapp på axeln och en passning.

Även om ny musik från Scissor Sisters inte är vid horisonten, håller bandet kontakten: han pratar regelbundet med multiinstrumentalisten Babydaddy, gitarristen Del Marquis besökte honom förra sommaren och han träffade medsångerskan Ana Matronic i augusti. “Alla mår bra, men efter att ha gjort det här i 20 år är jag inte lika sliten eller stressad över det jag gör”, ryckte på axlarna. “Det är vad jag älskar att göra och kommer att fortsätta att göra, och jag är tacksam för de dagar som gjorde att jag kunde fortsätta göra det.”

Jake Shears
Jake Shears (Foto: Press)

De har också troligen asfalterat en väg med gult tegel till Övrig människor att göra det. Du kan dra en gräns mellan den kompromisslösa homosexualiteten hos Scissor Sisters och år och år, Lil Nas X och Sam Smith – faktiskt, den senaste studien av Smith irriterande video av homofober för “I’m Not Here To Make Friends” skulle lätt kunna bli en fortsättning på sexklubbens reklamvideo till Scissors debutsingel “Filthy/Gorgeous”, som regisserades av Hedwig och den arga tummen skaparen John Cameron Mitchell. Tycker Shears att han hjälpte till att flytta sådana tektoniska plattor?

“Ja, jag hoppas att vi banat väg för andra människor”, svarar han. “Jag visste att det fanns vissa saker som var riktigt svåra, och det fanns tillfällen när jag minns att jag tänkte “gå hela vägen”, och jag visste att det skulle göra det lättare för dem. Precis som vi stod på axlarna av dem som kom före oss visste jag ibland, “Det blir inte lika svårt för nästa person som kommer.”

Han anser dock att sociala medier skulle ha försvårat uppkomsten av Scissor Sisters. “Jag är så tacksam för att vi kom dit på den tiden vi gjorde, för på något sätt skulle det vara svårare nu. Allt studsar tillbaka, och blir förstärkt och förstärkt. Det är svårare på många sätt.

Men istället för att vila på lagrarna, med “Last Man Dancing”, är den återupplivade indie-disco-ikonen tillbaka för att ta sin trofé. “Hjärtat i den här skivan är för dem som tar sig igenom natten, det är då de mest magiska ögonblicken inträffar. Det är då den bästa musiken kan börja spelas och att den kan bli konstigare och mörkare. Shears lägger sedan till med ett vargaktigt leende : “Jag är alltid den sista som står – och det här albumet är tillägnat dem som är kvar.

Jake ShearsLast Man Dancing’ släpps den 2 juni via Mute

Leave a Comment