Jag tittade på Groundhog Day varje dag i ett år. Här är vad jag lärde mig | jordsvins dag

“Vad skulle du göra om du satt fast på samma ställe, och varje dag var exakt likadan, och ingenting du gjorde spelade någon roll?”

Det frågar meteorologen Phil Connors, spelad av Bill Murray, när han börjar komma överens med sin knipa i komediklassikern från 1993 jordsvins dag.

Den 2 februari, när han rapporterar om den årliga Groundhog-festivalen i den pittoreska staden Punxsutawney i Pennsylvania, hamnar Phil instängd i en tidsförskjutning där han upplever samma dag om och om igen.

2021 kämpade jag med samma fråga. När jag levde i fångenskap kände jag frustration, tristess och som om framstegen hade avstannat. Omständigheterna gav mig möjligheten att underkasta mig en mycket ovanlig utmaning: se samma film en gång om dagen, varje dag, i ett år.

Som filmvetare och cinefil ville jag veta hur väl en film skulle klara den här typen av visning och vad en tittare kan få ut av upplevelsen. Groundhog Day var den naturliga kandidaten.

En måndagsmorgon i september 2021 satte jag mig i soffan och tryckte på play.

Akten att titta

Under den första månaden var mitt primära engagemang med berättelsen.

Liksom många tidigare tittare kom jag på mig själv med att fråga hur länge Phil var fången i slingan (min egen uppskattning är 30 år, vilket faller mellan de 10 åren som regissören Harold Ramis erbjöd och de 10 000 åren av originalmanuset av Danny Rubin).

Jag ifrågasatte trovärdigheten hos Rita (Andie MacDowell) som blev kär i Phil efter att bara ha känt honom i en dag. Jag undrade hur improviserat Murrays framträdande var (med Rubins ord, lite “färgning” men proportionellt mindre än man skulle kunna tro).

Gradvis ledde min förtrogenhet med berättelsen mig att ändra riktning. Recension blev en fråga om utforskande, eftersom jag försökte avslöja detaljer som den genomsnittliga tittaren kan ha missat.

Jag började märka att vissa statister dök upp från scen till scen och byggde upp min egen berättelse kring deras identiteter. Jag insåg att pojken i rullstolen i bakgrunden av sjukhusscenen är samma pojke som Phil så småningom kommer att rädda från att bryta benet varje dag.

Jag konsumerade så mycket extra material som möjligt på filmen. Rubins manus och tillhörande kommentar, filmkritikern Ryan Gilbey detaljerad monografi och Ramis’ kommentarer var alla upplysande. Jag inser i efterhand att jag följde min naturliga benägenhet som forskare, att försöka förstå något mer fullständigt genom att dyka djupare in i det.

Och så slog jag ned.

En av de mest diskutabla delarna av Groundhog Day…Andie Macdowell och Bill Murray blir kära. Foto: Columbia/Allstar

Ändra perspektiv

Halvvägs hade min visning gått över till ett katalogiserings- och memoreringsläge. Väderrapporter från Phil Connors slog mig utan uppmaning, och jag hade byggt en mental karta från Punxsutawney till där jag kände att jag kunde ge vägbeskrivningar till en besökare. Jag började prata om filmen medan den spelades upp.

Vissa dagar kändes visningen som en förbannelse. När Rita får reda på Phils dilemma säger hon: ”Det kanske inte är en förbannelse. Det kanske beror på hur man ser på det.

Mitt eget perspektivskifte har spelat in under de senaste tre månaderna. Jag kom på mig själv att gå tillbaka till utforskande visningsläge, uppmuntrad av att dela och diskutera teorier med andra som gillade filmen men som inte var tillräckligt galna för att se den hundratals gånger.

Nya teorier har dykt upp. Jag bestämde mig för att bartendern på det Pennsylvanianska hotellet var tydligt medveten om Phils situation (notera hans snålhet och hur snabbt han serverade dem deras favoritdrinkar), och att en av lokalbefolkningen i Punxsutawney helt klart var en affär, eftersom han kan ses besöka groundhog festival med sin fru och banketten med sin älskarinna.

Jag är inte den första som ansöker alternativa läsningar av filmen, men jag förstod i min senaste visningssekvens att en film kan förvandlas med oss ​​och avslöja nya lager från en visning till nästa.

Filmer som vänner

Under de senaste åren har många forskare undersökt praxis med upprepad visning, särskilt med framväxten av teknologier som ger flexibiliteten att se när och var vi vill.

Filmteoretiker Barbara Klinger föreslår bekanta filmer har förmågan att bli våra “vänner” och hon introducerade termen “biografkaraoke” för att beskriva glädjen av djup förtrogenhet och förmågan att citera, med argumentet att denna upplevelse ger publiken ett element i taget komfort och kontroll.

Min erfarenhet stöder verkligen hans påståenden. Att titta på Groundhog Day varje dag i ett år gav mig en djupare förståelse för hur en film kan innehålla mängder – särskilt de vi väljer att återuppleva frivilligt.

Arvet från Groundhog Day kan ses i den återkommande vädjan av berättelsen i en tidsslinga i tv-program och filmer som t.ex Palm springs, rysk docka och lyckliga de dödas dag.

Och som alla konstverk värt sitt salt, kan det också upprätthålla sin egen djupa förhör och avslöja för den nyfikna betraktaren dess mångfacetterade lager och dimensioner.

När jag nådde mållinjen blev jag glad och firade med en sista storbildsvisning. Jag känner att det kommer att dröja ett tag innan jag ser filmen igen, men det är tröstande att veta att han kommer att vara där när jag är redo, en gammal vän som välkomnar besökare.

Leave a Comment