Linette dämpar negativiteten för att slå igenom i Australian Open

MELBOURNE, Australien — Magda Linette har knackat på dörren under vecka två av en stor turnering i flera år, men det tog hennes 30:e huvuddragningsuppträdande i en Grand Slam för att äntligen slå igenom.

Den 30-åriga polen banade vägen till sin första stora kvartsfinal i Australian Open genom att besegra tre frön i rad.

Efter att ha besegrat nr 16 Anett Kontaveit och nr 19 Ekaterina Alexandrova, störde världen nr 45 nr 4 Caroline Garcia med 7-6(3), 6-4 i åttondelsfinalen i måndags. Segern är den tredje Topp 5-segern i Linettes karriär.

Matchrapport: Linette chockar WTA-finalmästaren Garcia

“Jag var inte så långt borta [from the second week,” Linette told reporters. “In Wimbledon, I was quite close one year to get through to the second week when I was kind of having a break up in the third set against Paula [Badosa]. När jag var på Roland Garros gick jag upp mot Ons [Jabeur]. Jag var i tredje omgången så många gånger att jag visste att jag kunde göra det.

“När jag sedan började slå spelare som Ash Barty och sedan Ons, gav det mig en extra kick som verkligen visade mig att jag verkligen kunde gå långt i de turneringarna. Jag tror att det var mer frustrerande än jag skulle tro eller bry mig. . Jag tror det var bara mer frustration varför jag inte kan göra det.”

Tillbakablick: Linette tar den logiska vägen till framgång

“Att hantera vissa typer av förluster, inte nödvändigtvis matchförluster, även under hela matchen, “förluster”, som små misstag här och där, jag tror att jag aldrig riktigt har hanterat dem bra.”

När hon undrade började Linette och hennes team fokusera på hennes känslomässiga kontroll. En begåvad all-court-spelare som kunde störa vilken spelare som helst vilken dag som helst, Linette hade för vana att låta en dålig poäng eller ett dåligt spel spåra ur hennes sinne. Negativiteten tyngde henne. Förra sommaren sa hon att det var nog.

“Att hantera vissa typer av förluster, inte nödvändigtvis matchförluster, även under hela matchen, “förluster”, som små misstag här och där, jag tror att jag aldrig riktigt hanterade dem bra. poäng, sedan en annan. Det tog mig för lång tid att övervinna dem.

“Vi jobbade såklart så mycket på mitt spel. Vi jobbade mycket med att ändra riktningarna och djupet på bollen. Men jag tror att det här tillvägagångssättet att verkligen försöka se lite annorlunda ut, att växa lite känslomässigt, det var en en stor sak för oss som lag.”

Frukterna av lagets arbete förverkligades inte omedelbart men framstegen var där. Linette tog sig till final i Chennai i höstas, följt av en kvartsfinal i Seoul. Men Linette säger att vändpunkten kom under hennes titellopp på WTA 125K i Tampico, Mexiko i oktober.

“I första set spelade jag mot en tjej och hon gav mig mycket problem. Jag bröt samman i tårar i första set. Mina tränare var verkligen överraskade över det.

“Jag kände att jag kastade all den ilskan ur mig. Det var sista gången jag verkligen tappade den. Sedan dess har jag verkligen kontrollerat det bättre.”

Sedan dess har Linette visat sin förmåga att hantera press och hålla fokus. I Billie Jean King Cup-finalen i november gick hon med 2-0 med vinster över Karolina Pliskova och Madison Keys.

Australian Open: Linette vinner sin första Grand Slam-kvartsfinal och sin tredje seger i topp 5

Australian Open 2023

En avsiktligt förkortad offseason innebar att den kändes fräsch och fortfarande i tävlingsläge när den nya säsongen började. I United Cup fick hon huvuddelen av att spela två avgörande matcher för Polen, och säkrade oavgjort mot Schweiz med seger över Jil Teichmann och med seger över Lucia Bronzetti för att ge Iga Swiatek och Hubert Hurkacz chansen att besegla segern för Polen. mot Italien i mixeddubbel.

“Vi hade en lite lättare försäsong än vanligt,” sa Linette. “Vanligtvis brukade jag jobba riktigt, riktigt hårt fysiskt. Den här gången tog vi det lite annorlunda. Vi tänkte “okej, jag är inte så ung längre, jag är efter operation, så vi måste verkligen vara försiktiga om hur vi ställer oss till detta. Jag tycker att jag är så mycket coolare.”

Linette kommer att möta före detta nr 1 Karolina Pliskova i kvartsfinalen, en revansch av deras Billie Jean King Cup-uppgörelse, där Linette vann med 6-4, 6-1. Pliskova leder head-to-head med 7-2, men Linette backar sina chanser om hon kan hålla känslorna borta.

“Det är väldigt svårt. Jag är 31 och jag gör det rätt, så det var uppenbarligen en av de svåraste sakerna för mig”, sa Linette.

“Men jag är glad. Jag är glad över att ha den här möjligheten, som jag faktiskt utnyttjade till något som i slutändan jag bryter något som du inte riktigt kan mäta på något sätt. För mig var det något riktigt svårt att mynta.”

Leave a Comment