Taylor Swifts kärleksintresse i Lavender Haze är enormt för transpersoner

Att se en av världens största popstjärnor inkluderar en transman som hennes främsta älskare i videon är fantastiskt (Foto: (L) Jamie McCarthy/Getty Images för MTV (R) Vevo/Taylor Swift/BACKGRID)

Kameran panorerar från en närbild av Taylor Swift i sängen, men det är någon som ligger bredvid henne.

Ögonblick senare visas en stilig man sova, med bröstet – inklusive lätta operationsärr ovanpå – exponerat.

Senare visas de två när de håller varandra intimt på en fullsatt fest innan de bryter in i en passionerad dans.

Detta är scenariot Swifts nya musikvideo till hennes låt Lavender Hazesom har transmodellen och singer-songwritern Laith Ashley som hennes kärleksintresse.

Att se en av världens största popstjärnor inkludera en transman som huvudälskaren i videon – tillsammans med andra HBTQ+-personer också – är enormt. Jag var väldigt glad över att se Swift använda sin plattform på ett så positivt sätt för att visa att hon är en allierad för transpersoner – något jag önskar att jag hade sett mer av som barn.

För mig kände jag inte att hon försökte “göra poäng” för att vara inkluderande (Bild: Vevo/Taylor Swift/BACKGRID)

Under uppväxten fanns inte en sådan representation för mig alls.

Jag växte upp på en gård på landsbygden på Island, med begränsad tillgång till TV-kanaler och populära media. Första gången jag minns att jag såg HBTQ+-personer i en musikvideo var när jag var 11 för att gå live med min gamla moster i Reykjavík, som hade en TV-kanal som visade musikvideor i fortsättning.

Jag minns att jag stirrade på det frånvarande en natt när Christina Aguileras musikvideo till hennes låt Beautiful från 2002 kom ut. Jag blev direkt klistrad vid skärmen.

Den föreställde människor som mobbades för att se annorlunda ut eller bedömas för vem de var eller hur de såg ut – och den inkluderade den första gaykyssen jag någonsin sett på TV, med två män på en bänk offentligt, utan att bry sig om utseendet eller åsikter från förbipasserande.

Videon visade också en transkvinna som gjorde sig redo, som visar en förvandling från någon djupt olycklig till någon som älskade det hon såg i spegeln. Jag blev fängslad av hela den här musikvideon. När jag ser tillbaka var det för att det gav så stor resonans hos mig och jag kände mig sedd för första gången i mitt liv.

Lyckligtvis har vi mycket mer representation nuförtiden – både från HBTQ+-artister själva och allierade som Taylor Swift – så att unga människor kan se sig representerade i populära medier. Detta innebär att de är mindre benägna att utveckla skam och stigma om vem de är, som många av oss har gjort tidigare.

Swifts genombrottslåt är ännu mer monumental när man bara tittar på själva namnet.

En “lavendeldis” är att vara djupt kär i någon eller i smekmånadsfasen av ett förhållande. Men i verkligheten har ordet “lavendel” historiskt ofta använts för att referera till homosexualitet på ett eller annat sätt.

Från Abraham Lincolns biograf Carl Sandburg, som beskrev hans tidiga manliga vänskap som en “strim av lavendel” till en symbol för egenmakt vid tiden för Stonewall-upploppen 1969, har ordet betydelse för vårt samhälle.

Det var också underbart att se Ashley och Swift interagera på sociala medier, där hon sa att hon “älskade” att arbeta med honom.

“Jag är verkligen tacksam”, sa modellen. “Hon vet uppenbarligen att hon har en så stor räckvidd och plattform. Så för att någon som jag skulle vara med i en musikvideo med henne gav hon mig i princip tillgång till mycket av den plattformen. Det betyder mycket för mig och jag är säker på att HBT-gemenskapen.

För mig kände jag inte att hon försökte “göra poäng” för att vara inkluderande, vilket var väldigt uppfriskande. Hon har alltid förstått vikten av att stödja HBTQ+-gemenskapen som en allierad och öka medvetenheten om våra frågor.

Det har varit en diskussion i sociala medier om Swifts meriter för att stödja queergemenskapen — sa att hon introducerade Ashley på ett symboliskt sätt för att stärka sin image — men jag tror att hon är uppriktig i sitt stöd.

Det är inte första gången det Swift lägger sina pengar där hennes mun är för HBTQ+-gemenskapenoch jag tvivlar på att det blir det sista.

Swift har aktivt stött jämställdhet, som när hon uttalade sig för Equality Act i USA, donerade pengar till välgörenhetsorganisationer som Tennessee Equality Project och inkluderade queer-artister i sitt arbete.

Men det bör noteras att hon har gått från att vara relativt tyst i politiska frågor – som när hon var det uppmanade till att inte uttala sig i det amerikanska valet 2016 – till en synlig och ivrig allierad. Det är en förändring som jag firar.

I slutändan gav Swift en enorm möjlighet till en transman i Lavender Haze och den porträtteringen är ovärderlig med tanke på hans popularitet.

Att ha någon så inflytelserik som hennes mästare för transrättigheter kan ha stor inverkan på människors attityder och jag hoppas verkligen att hon fortsätter att använda sin status för gott.

Jag är glad att unga HBTQ+-personer kan växa upp med att se sig själva porträtterade på skärmen och se människor som dem leva lyckliga, tillfredsställande liv – snarare än de konstanta negativa och deprimerande skildringen som dominerade media när jag växte upp.

Representation är viktigt eftersom det visar dig att att vara dig själv inte bara är möjligt, utan hyllas.

Har du en historia du vill dela med dig av? Kontakta oss via e-post jess.austin@metro.co.uk.

Dela dina åsikter i kommentarerna nedan.

FÖLJANDE: Drag Race-stjärnan Eureka O’Hara kommer ut som transperson: “Jag vet vem jag är utan tvekan”

FÖLJANDE: Taylor Swift chockade fansen på en konsert i London 1975 när hon gör ett överraskande framträdande för att framföra Anti-Hero live för första gången

FÖLJANDE: Hur videospel hjälpte mig att acceptera att jag är transperson – Läsarartikel

Leave a Comment