Wild Life Artist | Söndagsobservatör

Chamindra de Silva är en självlärd, blivande, realistisk naturkonstnär med en passion för naturvård. Naturen är hans musa bakom hans kreativitet och hans enorma kärlek och tillgivenhet för naturen sedan barndomen ledde till att han senare blev en blivande djurlivskonstnär.

Här är en intervju med Chamindra de Silva av Sunday Observer om hennes dynamiska konstnärliga resa:

F. Hur länge har du målat?

A. Jag målar professionellt naturvetenskap 2017. Även om jag har ritat sedan jag kan minnas och min mamma blev väldigt uppmuntrad. Även om jag arbetade med pennor och akvareller under min skoltid, kunde jag aldrig använda dessa medier för att uttrycka det jag verkligen ville uttrycka. Eftersom jag var frustrerad började jag ogilla färgerna och skrämdes av bristen på skicklighet och kvalitet på mitt arbete. Så med denna osäkerhet inom mig begränsade jag mig till mitt penn- och pappersarbete som jag var riktigt bra på. För några år sedan blev jag inspirerad att prova på att måla mer. Så här började min resa och sedan dess finns det ingen återvändo.

F. Vilka är dina största influenser?

A. Jag skulle säga att mina största influencers är mina föräldrar, speciellt min pappa som jag beundrar djupt, för att ha levt ett exemplariskt liv som en passionerad och kärleksfull människa. Jag lärde mig att respektera, älska och skydda varje liv vilket inspirerade mig att börja måla för en större sak som bevarande och skydd. I konstvärlden blev jag inspirerad av en realistisk konstnär som hette Andrew Tischler. Dess kvalitet på konstnärskap är något jag strävar efter att uppnå i mina målningar. Få andra moderna artister jag beundrar är Robert Bateman, David Shepherd och de många kända klassiska realistiska konstnärerna från det förflutna.

F. Fick du en formell utbildning eller är du självlärd?

A. Jag har ingen formell akademisk utbildning inom området konst, men genom att använda det moderna onlinebiblioteket fortsätter jag att lära mig och utöka mina kunskaper inom området konst. Inspirerad lärde jag mig oljemedietekniken som utlöste min första målning och jag har målat sedan dess och skapat min egen målarstil. Jag vågar mig också på andra medier för att utöka min erfarenhet och kunskap för att undersöka vad som fungerar bäst för mig. Från en tidig ålder finslipades blyerts- eller grafitteckning i en oortodox stil och teknik som var unik för mig. Jag strävar efter en detaljerad naturalistisk stil i alla mina målningar.

F. Vilken är din besatthet bakom vilda djur? Varför målar du vilda djur?

A. Kärleken till vilda djur växte i mig från tidig ålder. Jag minns tydligt de otaliga dagarna jag tillbringade med att hjälpa min mormor i trädgården och skapa en koppling till naturen. Intresserad av livet hos växter och insekter, ritade jag dem som en hobby. I tonåren gick jag till och med så långt att jag ritade vilda djur som presenter till mina familjemedlemmar som uppmuntrade mig mycket. Så, vid ett vägskäl när jag skulle bestämma mig för en genre för min konstnärliga karriär, var det naturligt för mig att fokusera på detta ämne. Jag är övertygad om att det inte finns något mer verkligt konstnärligt än att älska naturen och dess väsen.

F. Du är en professionell videoredigerare med nästan två decenniers erfarenhet inom området. Vad fick dig att diversifiera din karriär till att även måla?

A. Jag arbetade som icke-liner videoredigerare i över två decennier bland några av de välrenommerade stationerna i Sri Lanka och utomlands. Höjdpunkten i min postproduktionskarriär är att arbeta med Discovery Channel. Det var en oortodox upplevelse som liknar min konst, med erfarenhet på jobbet.

Min kärlek till visuell kreativitet ledde mig in på den digitala postproduktionskonstnärens väg. Arbeta med alla aspekter oavsett om animering, kompositering, 2D och 3D-design utan att glömma ljudstödet också. Som digital mediakonstnär drömde jag om att regissera och producera 3D-filmer. När min dotter kom 2007 försvann alla dessa drömmar i bakgrunden när jag bestämde mig för att ge upp min heltidspostproduktionskarriär och gå frilans för att ta hand om min dotter. Som väntat var segling inte lätt eftersom frilanskulturen i Sri Lanka inte var så populär på den tiden och praktiserades mest inom mitt arbetsfält. Så jag ville ge mig ut på andra vägar istället för att försörja mig.

Vid det här laget stötte jag på målningar av en nyzeeländsk konstnär som inspirerade mig att prova mina målarfärdigheter. Han hade några korta videor som beskrev hans enkla och lätta oljemålningsmetod. Så jag köpte en liten uppsättning oljefärger och med rått tyg trollade jag fram några kartonger. Jag skräddarsydde också ett bordsstafli som jag använder i dag, och slog ihop det med en gammal uppsättning trälådor. Därefter gav jag mig ut för att tävla i drömmen om att skapa förändring för utrotningshotade vilda djur.

När jag bläddrade igenom referensmaterialet för målning, stötte jag på dessa fantastiska gorillaögon, som talade till mig högt. Smärtan, smärtan och ilskan i dessa ögon talade högt till mig. Utan att tveka tog jag den största duk jag gjort och påbörjade min första oljemålning. Det som visade sig vara inom några månader gjorde mig och min familj och mina vänner. Jag kunde bara inte tro att jag under alla dessa år haft det inom mig utan att veta om det. Jag var extatisk och besviken på samma gång.

Extatisk över att ha hittat guldkrukan i form av målartalang och besviken över att vara så naiv att tro att jag inte kunde måla på så många år. Sedan dess har jag aldrig sett tillbaka, utökat mina kunskaper och experimenterat i många andra medier som Tempra, Gouache, Akvarell och Akryl. Som artist är det väldigt viktigt att fortsätta utvecklas, fulländas och förbättras.

F. Hur har det hjälpt dig som målare att vara grafisk designer och videoredigerare? Kände du att du var steget före?

A. Självklart lärde jag mig mycket under min postproduktionskarriär om inramning, färg, visuellt berättande m.m. Med Fine Art är det mycket mer än så. En bra konstnär är skaparen och berättaren. I detta skapar du en berg-och dalbana av känslor och känslor hos betraktaren. Detta är vad ett stort mästerverk skulle kunna arkivera. Allt detta i en tabell är den ultimata utmaningen. Så det här är nya vatten att bemästra men jag är säker på att min nuvarande resa kommer att arkivera mina mål.

F. Kan du förklara din process för oss? I procent, hur mycket tid lägger du ner på att förbereda färgen och hur länge håller själva färgen? Är förberedelser en viktig del av din process?

A. Förberedelsen beror på färgens beskaffenhet och är inte obligatorisk. Ibland gör jag en grov skiss för att planera scenen. Eftersom målningsprocessen är en form av evolution är jag inte strikt bunden av skissen, men när målningen fortskrider skulle jag ändra och modifiera enligt berättelsen. Min dukprocess börjar med att bryta duken och arbeta med tredjedelsregeln. Detta ger mig en visuell indikation på inramningen av min scen. Sedan börjar jag färga duken för att bli av med det orörda vita, med tanke på färgtemperaturresultatet.

Sedan lägger jag till färgblock som respekterar färgvärdena och tonala temperaturer. Denna process är ganska enkel och tar cirka 30 % av den totala målningstiden. Nästa steg är att skulptera och modifiera. Består av att justera elementen på duken, få de effekter och berättande jag behövde. Var särskilt uppmärksam på mellantonsvärden och penselarbete. Denna process skulle fortfarande förbruka 30 % av den totala målningstiden. Slutligen ger detaljerna, “grädden på moset”, hela bilden till liv. Alla detaljelement, framhäva dem. Arbete på detta stadium kräver det minsta urvalet av borstar.

F. Du verkar ständigt pröva nya konstnärliga äventyr. Hur är konstnärligt utforskande viktigt för dig som konstnär och för ditt förhållningssätt? Så hur bestämmer du vad du ska lägga till i din stil och vad du ska utelämna som rent kul?

A. När det gäller konst som ämne, är jag för närvarande på en plats där jag strävar efter att hjälpa till med bevarande och utbilda om vilda djur som är endemiska för Sri Lanka. Jag ägnar mer uppmärksamhet åt vilda djur och naturscener som riskerar att utrotas. Jag startade flera serier av målningar som främjade sällsynt och inhemskt djurliv och natur. Evolution över tid är avgörande för att en artist ska uppnå det bästa. Realistisk målare inspirerad av naturen och dess varelser, det är min plikt att värna och skydda den genom mitt arbete.

F. Var det ett speciellt ögonblick då du kunde se att dina färdigheter precis hade blivit en mycket bra målare istället för en ganska bra målare? Vad gjorde du för att passera denna tröskel?

A. Som jag nämnde, att möta mina rädslor och tro på mig själv och mina förmågor var förändringen och vändpunkten i min karriär. Min första oljemålning är självklar för mig, med den många positiva feedback jag fått från familj, vänner och många professionella konstnärer slog jag guldgruva. Det har gått några år sedan jag började men för varje målning förbättrar jag mina färdigheter och kunskaper och kommer att fortsätta att göra det.

F. Du har åstadkommit mycket under de senaste åren, inklusive att arbeta med Discovery Channel. Hur strävar du efter att överträffa dig själv? Sätter du upp mål? Och i så fall, hur ser dessa mål ut? Tror du att det är viktigt att sätta upp mål för hans konstnärliga karriär? Om ja, varför?

A. Självklart är mål väldigt viktiga. Eftersom jag tror att en tydlig riktning och syfte för arbete eller yrke är nyckeln till framgång för alla professionella. Framsteg kan bara uppnås genom mål. Som artist har jag flera mål. Under de tre åren av min mycket korta tid som konstnär, det året valdes två av mina målningar ut till två olika utställningar som hölls i USA efter en omfattande tidsprocess. Det gav mig självförtroende i mitt arbete.

Det här är bara början och toppen av isberget för min strävan inom konsten – att en dag stämpla mitt namn som en djurlivskonstnär i världsklass. Att hjälpa viltvårdsprojektet är också ett annat mål jag har satt upp mig på min konstnärliga resa. Bortsett från det vill jag testa andra målargenrer och göra lite skulptur också.

Med tiden hoppas jag kunna dela min kunskap med nästa generation som beundrar viltmålning och som ett resultat hoppas jag kunna öppna en konstskola och detta är främst för att hjälpa till att bevara och skydda vilda djur över hela världen och uppmuntra och utbilda människor i denna aspekt.

Leave a Comment